SMRC Recycling Center

Commercial & Civil
SMRC Recycling Center

Having been devastated by fire in 2009, the SMRC’s recycling plant was rebuilt, new and improved at the same site. Structerre were engaged to investigate and assess the remains of the foundations of the facility from a structural and geotechnical perspective, and then to design and document the structural elements of the “rebuilt” recycling facility as well as the adjacent two storey administration building and learning centre.

case-studies-team Created with Sketch.
Team

Commercial & Civil

case-studies-project-title Created with Sketch.
Project Title

SMRC Recycling Center

case-studies-location Created with Sketch.
Location

Bannister Road, Canning Vale, WA

case-studies-client Created with Sketch.
Client

Site Architecture Studio

case-studies-date Created with Sketch.
Date

18th April 2013

 

Structerre’s design was based on utilisation of what was left of the original building’s foundation systems, thereby minimising demolition and ground-works costs. Existing conveyor pits, loading docks, retaining walls and footings were incorporated into the new construction. The existing slab on grade was also preserved to suppliment a new surface slab, allowing a much thinner slab to be constructed to service heavy-duty excavator traffic. By working closely with the client and constructor, Structerre produced designs that significantly reduced construction costs on this important community project.

Related Projects
Hemingway_Residences_675_422

Hemingway Residences

Structural, Geotechnical, Commercial & Civil
Elia Apartments

Elia Apartments

Commercial & Civil
baldivis_library_FINAL_copy_675_450

Baldivis Library & Community Centre

Geotechnical, Commercial & Civil
airport_link_scaffolding_675_500

Brisbane Airlink Tunnel

Commercial & Civil